utorok 11. novembra 2014

Tavuk ve mantarli gözleme/Placky s kuracím mäsom a hubami


Dilema: čo s pečeným kuriatkom z nedele? Jedno z riešení: zapiecť s hubami a syrom do týchto neskutočných placiek. Už kvôli nim budete v nedeľu pchať kurča do rúry. ☺





čo potrebujeme? 
pre 2 osoby/ 6 kúskov

na yufku:
asi 200 g hladkej múky (robím od oka, takže množstvá sú naozaj len hrubo orientačné)
asi 100 ml vlažnej vody
1 ČL rastlinného oleja
1/2 ČL morskej soli

na náplň:
pečené kuracie alebo morčacie mäso, nakrájané na malé kúsky
5-6 väčších hnedých šampiňónov (alebo iných čerstvých húb)
stopku čerstvého tymiánu (alebo trošku sušeného)
soľ, mleté čierne korenie
maslo
olivový olej
petržlenovú vňať

tvrdý syr, napr. gouda alebo ementál 

Yufku, teda tenučké cesto pripravíme takto: Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a prstami premiešame. Do stredu vyhĺbime jamku a prilievame vlažnú vodu do ktorej sme pridali olej. Vidličkou všetko spojíme, ak treba pridáme múku alebo vodu. Cesto má byť pružné ale nie príliš mäkké. Preložíme na pracovnú dosku a miesime asi 5 minút, kým nedostaneme hladké cesto. Poprášime múkou a necháme zakryté  miskou odpočívať. 

Medzitým pripravíme náplň: na lyžici masla a olivového oleja opečieme huby, ktoré sme si nakrájali na malé kúsky. Pridáme lístky tymiánu, osolíme, okoreníme a podlejeme troškou vody alebo vývaru, zakryjeme a podusíme do mäkka. Keď sa tekutina úplne odparí, pridáme nakrájané kuracie mäso, všetko spolu prehrejeme  a odstavíme. Na záver primiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. 

Cesto rozdelíme na 6 kúskov a z každého vyformujeme bochníček. Ten potom vyvaľkáme na veľký tenký kruh. Mal by mať priemer asi 30-40 cm.  Do stredu každého rozprestrieme hubovú náplň, na to poukladáme plátky tvrdého syra a prehneme okraje cesta do stredu, ako obálku. 

Takto pripravené opekáme na stredne rozohriatej panvici nasucho kým sa na povrchu nevytvoria "oči". Potom otočíme a dopečieme aj druhú stranu. Medzi pečením jednotlivých placiek panvicu utierame   papierovým obrúskom od múky aby sa nepripaľovala. 

Po upečení ich potrieme rozpusteným maslom a prikryjeme.
Sú fakt výborné!





3 komentáre

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall