piatok 22. januára 2016

Kapuska

Áno, kapuska je kapusta. Presnejšie, turecké jedlo pripravené z hlávkovej kapusty.  Do Turecka sa kapusta dostala pravdepodobne z Ruska, preto tá podobnosť slov. Inak je lahana často používanou zeleninou v tureckej kuchyni. Okrem sarmy je veľmi obľúbená napr. ako kvasená, lahana turşu, na rozdiel od našej kyslej kapusty sa krája na väčšie kúsky a nakladá do octového nálevu s cesnakom, soľou, cukrom a čili papričkami. Čiže je kyslá a štipľavá a veeeľmi dobrá. Naša anne k nej pridáva aj mrkvu, maličké uhorky a ružičky karfiolu. Ale o turşu  možno niekedy inokedy :) Dnes si dáme zahrievacie jedlo do tejto (konečne!) treskúcej zimy, dusenú kapustu s čili, mätou a bulgurom. 




pre 4 osoby potrebujeme:

1/2 hlávky stredne veľkej kapusty
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké paradajky 
1 lyžica tureckej paprikovej pasty
1 lyžica hustého paradajkového pretlaku
1/2 šálky hrubo mletého bulguru
olivový olej
1 lyžička sušenej mäty
1 lyžička čili vločiek (pull biber)
1 lyžica nasekanej kôprovej vňate
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
soľ, mleté čierne korenie
šťava z 1/2 citróna

Z polovice kapusty najskôr vykrojíme tuhý hlúbik. Ten zahodíme a zvyšok kapusty rozkrojíme na 4 časti a každú nakrájame na tenké rezance. Cibuľu nakrájame nadrobno, paradajky na malé kocky. Cesnak rozpučíme nožom a nasekáme najemno. Vo väčšej hlbokej panvici na oleji opečieme do sklovita cibuľu, potom pridáme cesnak, chvíľu restujeme, pridáme paprikovú pastu, pretlak a nakrájané paradajky. Pridáme kapustu a všetko spolu dobre premiešame. Ochutíme čili vločkami, mätou, pososlíme a okoreníme mletým čiernym korením. Podlejeme troškou vody, zakryjeme a podusíme asi 10 minút. Potom do panvice prisypeme bulgur, premiešame a zalejeme asi jednou šálkou vody,  privedieme k varu. Plameň stiahneme, zakryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Pár minút pred koncom pridáme petržlenovú a kôprovú vňať a šťavu z polovice citróna. Podávame teplé alebo izbovej teploty s chrumkavou bagetou a bielym jogurtom. 


2 komentáre

  1. nemožno namiesto bulguru použiť slovenskú ryžu alebo broky ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mozete, len ju dajte do hrnca neskorsie ako bulgur

      Odstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall